Uhvaćeni pljačkaši: Ukrali dragulje vrijedne 1,1 milijardu dolara

0
Fena
Uhvaćeni pljačkaši: Ukrali dragulje vrijedne 1,1 milijardu dolara
Foto: EPA-EFE / Dresden

Tri osobe uhapšene su zbog dramatične pljačke dijamanata u Njemačkoj prošle godine koja je imala za metu jednu od najvećih evropskih kolekcija dragulja. 

Osumnjičeni su optuženi za krađu više od desetak predmeta ukrašenih dijamantima iz trezora u gradu Dresdenu na istoku zemlje, saopćila je policija.

Saksonski vladar, August Silni, prikupio je kolekciju 1723. godine u jednom od najstarijih muzeja na svijetu, prenio je BBC.

U sklopu istrage policija je izvršila raciju i na stanove u Berlinu.

"Mjere su danas usmjerene na potragu za ukradenim umjetničkim blagom i mogućim dokazima", navodi se u izjavi.

Oko 1.600 policajaca bilo je uključeno u racije u nekoliko njemačkih država. Vjeruje se da su njih trojica pripadnici ozloglašene porodične mreže sa sjedištem u Berlinu.

U izjavi, tužitelji su rekli da su sva trojica optuženi za "tešku oružanu pljačku i podmetanja požara". Oni će se pojaviti pred sudijom kasnije u utorak.

Vjeruje se da su tri nakitna kompleta ukradena iz Zelenog svoda (Grünes Gewölbe) u odvažnoj pljački prošlog novembra, a navodno uključuju rubine, smaragde i safire.

Dresden - undefined

Foto: EPA-EFE: Zeleni svod 

Ostali predmeti koji su ukradeni uključuju mač ukrašen dijamantima i naramčić koji sadrži čuveni dresdenski bijeli dijamant od 49 karata.

Kako prenose agencije, dragulji su bili vrijedni 1,1 milijardu dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije