U Ukrajini počela potraga za navodnom "prljavom bombom"

0
Radiosarajevo.ba
U Ukrajini počela potraga za navodnom "prljavom bombom"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) započela je svoje planirane inspekcije u Ukrajini povodom tvrdnji Rusije da Kijev u ratu u Ukrajini namjerava upotrijebiti "prljavu bombu".

Inspektori bi uskoro trebali završiti svoj posao, rekao je prvi čovjek IAEA-e Rafael Grossi. Do provođenja inspekcije došlo je na zahtjev ukrajinskih vlasti, piše Deutsche Welle.

Prema informacijama iz IAEA-e, u toku je inspekcija na dvjema lokacijama na kojima se, prema ruskim navodima, radi na pravljenju "prljave bombe", a cilj je otkrivanje mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala.

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

Grosi će, kako je rekao, još tokom ove sedmice podnijeti izviještaj o rezultatima aktuelnih inspekcijskih aktivnosti u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da radi na izradi takvog oružja.

Vlada u Kijevu, kako je istakao, želi da "prikrije tragove izgradnje 'prljave bombe'".

Takozvana "prljava bomba" je konvencionalna eksplozivna naprava koja prilikom detonacije oslobađa radioaktivni, hemijski ili biološki materijal. Pri tome, za razliku od atomske bombe, ne dolazi do nuklearne lančane reakcije.

Njemu je, kako je još rekao, otprilike poznato gdje se odvijaju ti radovi. Ukrajina i njeni zapadni saveznici, s druge strane, energično odbacuju te ruske optužbe, dok Kijev upozorava da bi pak sama Rusija mogla planirati korištenje takvog oružja.

Tokom telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, njemački kancelar Olaf Scholz okarakterisao je ruske tvrdnje kao neosnovane. Savezni kancelar se složio s ukrajinskim predsjednikom da će nezavisne istrage IAEA-e otkloniti sve sumnje u vezi s tim, objasnio je portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije