Univerzitet u Oxfordu procjenjuje efikasnost miješanja vakcina

0
Radiosarajevo.ba
Univerzitet u Oxfordu procjenjuje efikasnost miješanja vakcina
Foto: EPA-EFE / Pfizer, Moderna i AstraZeneca

Studija koja procjenjuje prednosti miješanja i podudaranja vakcina protiv koronavirusa sada će uključivati Modernu i Novavax.

Naime, Univerzitet u Oxfordu, istražuje imunološke odgovore dobrovoljaca kojima je dana doza vakcine AstraZeneca praćena ubodom Pfizer i obrnuto.

Dodatna studija tražit će regrutiranje odraslih starijih od 50 godina koji su primili prvu dozu u proteklih osam do 12 sedmica.

Volonteri, koji će dobiti ili dozu AstraZeneca ili Pfizer, bit će nasumično dodijeljeni da prime istu vakcinu za svoju drugu dozu ili dozu Moderne ili Novavax vakcine.

Istraživači će tražiti neželjene reakcije i reakcije imunološkog sistema na ove nove kombinacije vakcina.

Istraživanje će se odvijati na osam lokacija u Velikoj Britaniji, te će se uporediti odgovori imunološkog sistema sa zlatno-standardnim odgovorima zabilježenim u prethodnim kliničkim ispitivanjima svake vakcine.

Ako studija pokaže obećavajuće rezultate, regulatori bi formalno procijenili sigurnost i efikasnost bilo kojeg novog režima cijepljenja prije nego što se primijeni na pacijente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije