U Teheranu tri hiljade demonstranata sukobilo se s policijom

Radiosarajevo.ba
U Teheranu tri hiljade demonstranata sukobilo se s policijom

U Teheranu su se u nedjelju ponovno sukobili demonstranti s policijom u još jednom uličnom protestu zbog službenih rezultata predsjedničkih izbora u Iranu na kojima je opet izabran Mahmoud Ahmadinedžad. Prema pričama svjedoka, danas je na ulicama bilo oko tri hiljade demonstranata.

Suzavac i meci

Riječ je prvom protestu nakon pet dana, nakon što je policija početkom sedmice razbila protest kod iranskog parlamenta. Strane agencije javljaju kako je policija upotrijebila suzavac, a opet se pucalo u zrak. Najgore je bilo blizu džamije u sjevernom dijelu Teherana koje slovi kao za uporište opozicijskog predsjedničkog kandidata Mir-Husseina Mousavija.

Podsjetimo, predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani rekao je kako većina Iranaca osporava rezultate prošlosedmičnih izbora, u kojima je trenutni predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad osvojio više od 60 posto glasova. Opozicija, predvođena Ahmadinedžadovima najjačim konkurentom Mir-Husseinom Mousavijem, odmah je izrazila sumnju u namještanje izbora, nakon čega je uslijedila sedmica dana najvećih demonstracija viđenih u Iranu od Islamske revolucije 1979.

Nema ponovnog prebrojavanja, samo novi izbori

Vrhovno zakonodavno tijelo Irana, Savjet čuvara, ponudio je da se ponovo prebroji 10 posto glasova s predsjedničkih izbora koji se smatraju spornim, no opozicija je odbila takvu mogućnost već traže ponovno glasovanje zbog toga jer članovi komisije nisu "objektivni"

Recimo na kraju kako je najavljeno da se protesti u Iranu nastavljaju i dalje, a mnogi već ovo otvoreno nazivaju Revolucijom u Iranu.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije