U Sydneyu jake poplave, naređena evakuacija stanovnika

0
Hina
U Sydneyu jake poplave, naređena evakuacija stanovnika
Foto: EPA / Stalne kiše

Sydney je u tri prva mjeseca primio godišnju količinu padavina, a zbog stalnih kiša koje su izazvale bujice i prijete kućama te plave ulice vlasti su naredile evakuaciju stanovnika, javljaju agencije.

Snimci iz najnapučenijega grada u Australiji pokazuju ceste pretvorene u bujice, automobile zarobljene u vodi koja nosi sve pred sobom.

Belinda, stanovnica četvrti Woronore, rekla je za ABC da nikada u životu nije vidjela da rijeka tako brzo teče. Stanovnici gradskih četvrti Chipping Norton i Woronora na jugozapadu i jugu grada dobili su naredbu da napuste domove jer raste razina rijeka, piše agencija AFP. 

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Crveni alarm za poplave oglašen je za više južnih predgrađa, a pet miliona stanovnika grada upozoreno je na mogućnost iznenadnih bujica tokom vikenda. Sydney, gdje već dvije i pol sedmice kontinuirano kiši, u prva tri mjeseca 2022. primio je godišnju stopu padavina, objavio je Meteorološki ured, kako javlja agencija dpa.

To je najvlažniji početak godine u Sydneyju od rekorda postavljenog 1858., kažu meteorolozi. Očekuje se malo smirivanje tokom vikenda, ali prognoze najavljuju nove padavine od utorka. Do sada su hitne službe odgovorile na više od 680 poziva u pomoć stanovnika pogođenih nevremenom.

Vlasti upozoravaju na potencijalna klizišta i odrone. Nove poplave događaju se mjesec dana od poplava na istočnoj obali, gdje su divovski valovi gutali cijele plaže, a među njima i mitsku plažu Bondi.

Istok Australije zadnjih je sedmica bio poprište ekstremnih meteoroloških događaja zbog prirodnog fenomena Nine i klimatskih promjena. Nevrijeme i poplave usmrtili su od početka februara najmanje 22 osobe. Kiše u februaru i martu izazvale su historijske poplave na istoku Australije, a najteže su pogođeni sjeverni dio države Novi Južni Wales te susjedni južni Queensland.

Australija je posebno pogođena ekstremnim vremenskim promjenama koje su pojačane zbog klimatskih promjena. Tako su sredinom januara veliki dijelovi zemlje trpjeli ekstremnu vrućinu i temperature su premašile 50 stepeni Celzijevih na zapadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije