U Sudanu zauzet laboratorij za zarazne bolesti: "Ovo je ekstremno opasno"

0
Radiosarajevo.ba
U Sudanu zauzet laboratorij za zarazne bolesti: "Ovo je ekstremno opasno"
FOTO: AA / Sudan / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na "golem biološki rizik" nakon što su sudanski borci zauzeli laboratorij javnog zdravstva u glavnom gradu Kartumu.

Laboratorij je zauzet tokom labilnog primirja koje su isposlovale Sjedinjene Države kako bi strane države mogle evakuirati svoje državljane iz te ratom zahvaćene zemlje.

CNN-ovi novinari su jučer u Kartumu čuli pucnjeve i zvuke borbenih aviona oko pola dana nakon najave 72-satnog primirja čiji cilj je otvaranje ruta za bijeg za civile koji očajnički žele pobjeći iz zemlje. Između sudanske vojske i RSF-a, paravojske koja želi preuzeti kontrolu nad zemljom, izbili su žestoki sukobi u sjevernom dijelu kartumske regije, rekli su očevici za CNN.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Dvije zaraćene strane se međusobno optužuju za kršenje dogovora o primirju. Broj ljudi ubijenih u Sudanu od izbijanja sukoba prije 11 dana dosegao je najmanje 459, pri čemu ih je najmanje 4.072 ranjeno, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Visoko rangirani medicinski izvor rekao je CNN-u kako su borci RSF-a zauzeli laboratorij u kojem se nalaze uzorci bolesti i drugi biološki materijali. WHO ne krivi nijednu stranu za zauzimanje laboratorija, ali upozorava da medicinski tehničari više nemaju pristup postrojenju.

Nima Sadeed Abid, predstavnik WHO-a u Sudanu, opisala je takav razvoj događaja kao "ekstremno opasan" jer se u tom laboratoriju nalaze izolirani uzorci dječje paralize, ospica i kolere.

"Postoji ogroman biološki rizik povezan s okupacijom javnozdravstvenog laboratorija u Kartumu", dodao je.

WHO je u izjavi za CNN poručio da "obučeno laboratorijsko osoblje više nema pristup laboratoriju", dodajući da je laboratorij u više navrata ostao bez struje, što znači "da više nije moguće na ispravan način upravljati biološkim materijalom pohranjenom u laboratoriju u medicinske svrhe".

Prekidi u snabdijevanju električnom energijom znače da postoje i rizik od kvarenja sve manjih zaliha vrećica krvi, rekao je glavni direktor laboratorija.

Visoko rangirani medicinski izvor za CNN je rekao da "opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriju jer bi ga to pretvorilo u mikrobnu bombu".

"Potrebna je hitna međunarodna intervencija kako bi se povratilo snabdijevanje strujom, a laboratorij osigurao od bilo kakvog oružanog sukoba. Suočavamo se sa stvarnom biološkom opasnošću", rekao je izvor.

CNN se za komentar obratio i RSF-u, ali zasad bez uspjeha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije