U Siriji 280.000 učenika krenulo u školu. Svojim željama dirnuli sve

0
AA
U Siriji 280.000 učenika krenulo u školu. Svojim željama dirnuli sve
FOTO: AA / Sirija

U gradovima i regijama oslobođenim od terorista na sjeveru Sirije danas je prigodnim ceremonijama počela nova školska godina.

Oko 280.000 učenika sjelo je u školske klupe u regijama Afrin, Al-Bab, Jarabulus i Azaz, koje su antiterorističkim operacijama "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" očišćene od terorizma.

Svečanosti u Azazu, koji se nalazi blizu turskog pograničnog grada Kilisa, održanoj povodom nove školske godine, prisustvovali su roditelji, direktor Ureda nacionalnog obrazovanja u Kilisu Mehmet Emin Kurt i drugi zvaničnici.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Nakon svečanosti delegacija je obišla učionice i učenicima uručila udžbenike. Djeca su bila sretna i svojim željama i poruka dirnuli su sve prisutne.

Fatma Zeydan, učenica petog razreda, kazala je da je sretna što ponovo ide u školu.

"Živim u šatoru u kampu Babusselam, škole su danas otvorene", rekla je ova učenica, dodajući da su joj mnogo nedostajali školski drugovi, nastavnici i škola.

"Školovat ću se koliko god mogu i postat ću ljekarka", kazala je.

Učenica 3. razreda Merve Gaddur rekla je da se mnogo poželjela škole i drugarica.

"Jako mi je nedostajala i moja učiteljica. Želim ići u školu i postati učiteljica", kazala je ova učenica.

Abdullah Rafet, učenik 4. razreda, istakao je da mnogo voli školu.

"Imali smo svečanost povodom nove školske godine. Ovdje ću se školovati zajedno sa drugovima i poslije ćemo postati ljekari, inženjeri i nastavnici. Zajedno ćemo graditi našu budućnost", rekao je ovaj mališan.

Siriju je opustošio građanski rat od početka 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada suzbio prodemokratske demonstrante.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije