U Sibiru se budi ogroman vulkan: Prva eksplozija bit će katastrofalna

Radiosarajevo.ba
U Sibiru se budi ogroman vulkan: Prva eksplozija bit će katastrofalna
Foto: Pexels / Eksplozija vulkana

Treba pratiti aktivnost vulkana Velika Udina na Kamčatki zbog opasnosti od velike erupcije, zaključili su naučnici, proučivši podatke seizmoloških stanica postavljenih na vulkanu.

Kako se navodi, vulkan Velika Udina koji se nalazi u ključevskoj grupi vulkana (u koju ulaze i Ključevski, Bezimeni, Kamen), donedavno je smatran ugašenim. Kamčatsko odjeljenje jedinstvene Geofizičke službe Ruske akademije nauka, koje radi od 1961. godine, registrovalo je u ovom regionu samo jednu aktivnost.

Stručnjaci uvjeravaju da su potresi, od jeseni 2017. godine, sve češći i njihova snaga konstantno raste. Od maja do jula 2018. godine u rejonu vulkana registrovano je 559 zemljotresa. U februaru ove godine registrovan je zemljotres magnitude 4,3 stepena po Rihteru. Tokom cjelokupnog posmatranja, to je bio najveći zemljotres u tom dijelu ključevske grupe vulkana.

Direktor laboratorije za seizmološku tomografiju Instituta za naftogasnu geologiju i geofiziku “A. A. Trofimuk” Ruske akademije nauka, akademik Ivan Kulakov smatra da će erupcija vulkana, ako počne, najvjerovatnije biti eksplozivnog tipa. Isti slučaj je bio i sa Bezimenim – smatran je ugašenim vulkanom sve dok 1956. godine nije došlo do jake erupcije.

"Kada vulkan dugo miruje, njegova prva eksplozija biće katastrofalna. Ogromna količina pepela će završiti u vazduhu, a to može biti pogubno ne samo za okolna područja već i cijeli svijet", rekao je Kulakov.

Prema riječima stručnjaka Kamčatskog odjeljenja Geofizičke službe RAN, nastavlja se sa pažljivim posmatranjem vulkana Velika Udina. Naučnici namjeravaju da iskoriste različite pristupe proučavanju giganta, koji mogu pomoći da se detaljno istraži navodno buđenje Udine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije