U Saudijskoj Arabiji obavljen prvi let sa ženskom posadom

0
Hina
U Saudijskoj Arabiji obavljen prvi let sa ženskom posadom
Foto: TW / @flydeal / Posada aviona

Niskotarifna aviokompanija flyadeal priopćila je da je obavila let u Saudijskoj Arabiji s posadom u kojoj su bile samo žene, prvi put u toj ultrakonzervativnoj zemlji koja želi popraviti svoj ugled.

Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu na zapadu, rekao je Imad Iskandarani, glasnogovornik flyadeala. U sedmeročlanoj posadi bile su samo Saudijke, osim pilotkinje, dodao je Iskandarani, ne navodeći njeno državljanstvo.

Saudijska uprava za civilno zrakoplovstvo, koja je potvrdila informaciju flyadeala, podružnice nacionalne kompanije Saudije, izrazila je zadovoljstvo zbog uključenja žena na tom polju. Godine 2019. vlasti su izvijestile o prvom letu s kopilotkinjom.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Nakon dolaska mladog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je stvarni vladar monarhije od 2017., Saudijska Arabija počela se pomalo otvarati u pogledu prava žena, kojima je tada dopušteno da voze automobil.

Premda se zemlja u kojoj se nalaze najsvetija mjesta islama otvorila zabavi, vlast Mohameda bin Salmana prate neumoljiva politička ograničenja, pa nevladine organizacije redovito upozoravaju na povrede ljudskih prava.

Početkom maja Saudijska Arabija najavila je svoj plan da postane svjetsko središte zračnog prometa i da utrostruči godišnji promet kako bi do kraja desetljeća dosegnuo 330 miliona putnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije