U pripremi nova pravila: Letovi unutar šengenskog prostora više neće biti isti

0
Radiosarajevo.ba
U pripremi nova pravila: Letovi unutar šengenskog prostora više neće biti isti
Foto: Pexels / Odlazak u inostranstvo

Letovi unutar šengenskog prostora do sada su bili tretirani kao domaći letovi. No prema prijedlogu Europske komisije to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Na domaćim letovima i letovima unutar šengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja.

No uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja sedmičnik Der Spiegel, piše Deutsche Welle, avio kompanije bi ubuduće trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Nema ništa bez kontrole

Iako se prema nacrtu zakona kojeg priprema Europska komisija ne radi o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija nego osoblje avio kompanija, ipak se strahuje da će se na kraju sve svesti na klasičnu "predšengensku" kontrolu s redovima i gubljenjem vremena.

"Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas", pesimističan je poslanik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen.

On očekuje da će svi putnici, pa i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom morati na check-in šalteru skenirati svoj ličnu kartu ili pasoš.

Zvanično je: Sa Aerodroma Sarajevo kreću prvi noćni letovi

Zvanično je: Sa Aerodroma Sarajevo kreću prvi noćni letovi

Strah od zastoja

Liberalni političar je uvjeren da će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru, a ne pri ukrcavanju u avion.

"Kompanije strahuju da bi otkrivanje problema s dokumentima tek pri ukrcavanju moglo dovesti do velikih zastoja", vjeruje liberalni političar.

U tom slučaju kompanijama je mnogo jednostavnije da putnicima jednostavno nalože da dođu ranije kako bi na check-in šalteru proveli kontrolu dokumenata. Moglo bi se dogoditi da se mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo moraju odreći ove povlastice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije