U Parizu počeo samit 'Global Zero'

Radiosarajevo.ba
U Parizu počeo samit 'Global Zero'
Početak samita u Parizu (Foto: globazero.org)

Međunarodna konferencija "Globalna nuklearna nula" (Global Zero), posvećena smanjenju nuklearnog naoružanja u svijetu, počela je u utorak u Parizu na kojoj učestvuje više od 200 političkih lidera, bivših vojnih komandanata, ekonomista i umjetnika, koji će iznijeti svoje prijedloge o globalnom razoružanju.

Na skupu učestvuju i generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kao i bivši američki državni sekretar George Schultz.

Šefovi diplomatija Švedske i Poljske, Carl Bildt i Radoslaw Sikorski, koji će se obratiti učesnicima skupa, u članku objavljenom u New York Timesu pozvali su SAD i Rusiju da značajno smanje svoj arsenal nuklearnog naoružanja, istakavši da on predstavlja prijetnju Evropi, prenosi Fena.

Skupu se pismom obratio i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, istakavši da Rusija namjerava da učini sve što je neophodno da pregovori sa SAD-om o novom sporazumu o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja uspiju.

Medvedev je u poruci naveo da ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja predstavlja jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Moskve, prenosi Tanjug.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije