U ovoj zemlji prijavljen prvi slučaj ebole nakon 25 godina

0
Radiosarajevo.ba
U ovoj zemlji prijavljen prvi slučaj ebole nakon 25 godina
Foto: EPA / Ilustracija

Obala Slonovače prijavila je prvi slučaj virusne groznice uzrokovane ebolom u posljednjih 25 godina, rekao je ministar zdravlja Pjer Dimba.

Dimba je rekao da je u pitanju izolovan slučaj i da je virus registrovan kod osamnaestogodišnje djevojke koja je doputovala iz susjedne Gvineje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je Obala Slonovače potvrdila prvi slučaj ebole od 1994. godine.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

"Institut Paster u Obali Slonovače potvrdio je prisustvo ebole kod pacijenta, koja je hospitalizovana u Abidžanu, nakon što je doputovala iz Gvineje", saopštila je SZO.

SZO navodi da je utvrđeno da je pacijentkinja doputovala u Obalu Slonovače drumskim saobraćajem, a u Abidžan je stigla 12. avgusta.

"Pacijent je primljen u bolnicu zbog groznice i trenutno je na terapiji", navodi se u saopštenju.

Gvineja je početkom sedmice potvrdila prvi slučaj virusa marburg u zapadnoj Africi. Bolest izazvana ovim virusom je izrazito zarazna hemoragična groznica slična eboli.

Transmisija obje ove smrtonosne bolesti dešava se putem kontakta sa tjelesnim tečnostima i tkivom, a simptomi su glavobolja, povraćanje krvi, bolovi u mišićima i krvarenje.

"Veoma je zabrinjavajuće što se virus pojavio u Abidžanu, gradu od četiri miliona stanovnika", rekla je Matšidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku, prenio je AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije