U oslobođeni Jarabulus se vratilo 1.700 Sirijaca

Anadolija
U oslobođeni Jarabulus se vratilo 1.700 Sirijaca
Najmanje 1.700 sirijskih izbjeglica u posljednjih sedam dana vratilo se u grad Jarabulus, na sirijsko-turskoj granici, koji je tokom ofanzive “Štit Eufrata” u potpunosti očišćen od terorista ISIS-a.

Sirijske izbjeglice koje su zbog rata bile primorane napustiti svoju domovinu i utočište potražiti u izbjegličkim kampovima u Turskoj, nekoliko dana prije Kurban-bajrama počele su se vraćati svojim domovima.

Direktor Centra za izbjeglice u turskom gradu Gaziantepu Oktay Bahceci otvrdio je kako su se sirijske izbjeglice uz ofanzivu “Štit Eufrata” počele vraćati u Jarabulus. 

“Povratak se nastavlja. Do danas se vratilo 1.700 izbjeglica”, rekao je Bahceci, te dodao kako očekuje da će u narednom periodu još veći broj izbjeglica uputiti zahtjev za povratak.

S druge strane, nastavlja se i pružanje humanitarne pomoći izbjeglicama koje su se vratile u Jarabulus, Cobanbey i Havar. Tokom prvog dana Kurban-bajram za njih je osigurano i 700 kurbana.

Također, stanovnici Jarabulusa jučer su po prvi put nakon 2,5 godine doživjeli bajramsku radost u svom gradu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije