U oružanom napadu ubijeno 11 ljudi

Radiosarajevo.ba
U oružanom napadu ubijeno 11 ljudi
Twitter / Ilustracija

Grupa napadača je jučer poslijepodne ubila 11 ljudi u jednom brazilskom baru, piše britanski list The Guardian pozivajući se ondašnje medije.

Jedan od njih, portal G1 je naveo da je bilo sedam naoružanih napadača. Napad se desio u gradu Belém koji se nalazi u brazilskoj državi Pará.

Jedna osoba je povrijeđena.

Napadači su se dovezli s tri automobila i jednim motociklom. Zatim su počeli pucati. Ubili su šest žena i pet muškaraca.

Skoro svakoj žrtvi je pucano u glavu, saopštio je sekretar za javnu sigurnost Ualame Machado.

"Naravno, neki dijelovi istrage su povjerljivi. Sve ih vrlo pažljivo analiziramo", rekao je Machado.

Nije poznato koji je motiv napada.

Prema pisanju The Guardiana, nadležne službe, uključujući vojsku i policiju ne odgovaraju na telefonske pozive ili e-mail upite.

Krajem marta ove godine, centralna vlast je poslala nacionalnu gardu u ovaj grad u cilju da poboljša sigurnost u 90 dana.

U 2017. godini u Brazilu se desilo 64.000 ubistava, od čega njih 70 posto je počinjeno vatrenim oružjem.

Većina ubistava u ovoj latinoameričkoj zemlji je povezano sa obračunma bandi.

U Rio de Janeiru se svakodnevno dešavaju oružani obračuni bandi, bandi s policijom, prilikom čega često stradaju nevine osobe.

Novoizabrani predsjednik Jair Bolsonaro je obećao da će liberalizirati zakon koji se tiče prava nabavke i posjedovanja oružja tvrdeći da su kriminalci dobro naoružani ilegalnim oružjem.

Svoje obećanje je ispunio jer se zakonski okvri promijenio omogućivši lakšu kupovinu oružja, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije