U Njemačkoj veličao ISIL: Počelo suđenje državljaninu BiH Hamdiji J.

J. M.
U Njemačkoj veličao ISIL: Počelo suđenje državljaninu BiH Hamdiji J.
Foto: Bild / Optuženi Hamdija J.
Njegove objave na Facebooku bile su prepune mržnje. Jevreje i Kurde proglašavao je "majmunima i svinjama" koje žele uništili Allaha.

Na videu su glorificirani radikalni islamisti, u jednom tekstu osudio je sve muslimane koji se nisu pridružili ISIL-u, organizaciji čija se zastava vijorila na njegovom profilu.

Autor huškačkih postova iz 2017. i 2018. godine sada se suočava s osjetljivom kaznom. U srijedu je počelo suđenje Hamdiji J. na Apelacionom sudu u Berlinu, piše Tagesspiegel.

Tužilaštvo optužuje 41-godišnjeg državljanina BiH za pobunu, kampanju za pridruživanje terorističkoj organizaciji... U septembru 2014. godine, tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière zabranio je ISIL i bilo kakve aktivnosti promocije terorističke milicije u Njemačkoj.

Hamdija J. time nije bio impresioniran, štaviše tužilaštvo ukazuje na njegov provokativan odnos prema pravosuđu. U novembru 2017. godine, Hamdija J. je, kako se navodi, na Facebooku objavio optužnicu o drugom predmetu protiv njega i to prije suđenja.

To nije dozvoljeno sve dok tužilac nije podnio optužnicu. U tom postupku, tužilaštvo ga je optužilo da se opire službenicima organa reda, vrijeđa ih i krši zakon o udruženjima. Posljednja tačka je bila majica s natpisom ISIL.

U junu 2018. godine Hamdija J. je novčano kažnjen. Slučaj s objavljenom optužnicom sada je takođe predmet novog procesa. Sigurnosni krugovi smatraju Bosanca veoma problematičnom osobom.

Hamdija J. je prvi put došao u Njemačku 1992. godine. Zahtjev za azil mu je odbijen, ali se svejedno vratio 2002. Dozvoljeno mu je da ostane budući da ima dijete u vezi sa državljankom Njemačke.

Hamdija J. živi od socijalne pomoći. Sigurnosne službe izvijestile su 2016. godine da je planirao napad i bio u ISIL-u u Siriji. Međutim, to nije bilo moguće dokazati.

Na chatu je bio uključen u grupu u kojoj je bio najmlađi njemački atentator. Krajem 2016. godine, policija u Ludwigshafenu otkrila je 12-godišnjaka koji je želio bombom napasti božićni market, a preko interneta ga je poticao ISIL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije