U New Yorku obavezno cijepljenje za odlazak u restoran, na vježbanje i na predstavu

1
Radiosarajevo.ba
U New Yorku obavezno cijepljenje za odlazak u restoran, na vježbanje i na predstavu
Foto: EPA-EFE / New York

Bez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Američkim Državama koji uvodi COVID pasoš.

Ta mjera nazvana "Key to NYC pass" zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika športskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom, dodao je gradonačelnik na konferenciji za medije, dodajući da će se tražiti "barem jedna doza" cjepiva, prenosi Hina.

"Ako ste cijepljeni (...), imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći učestvovati ovu mnogim aktivnostima", rekao je De Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. augusta, a od 13. septembra će se kontrolirati njena primjena.

Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo već dvije sedmice pozivaju na cijepljenje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom koronavirusa. 

U New Yorku, gradu s više od 8 miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije COVID-19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice koronavirusa.

Joe Biden će u utorak poslijepodne u svom govoru još jednom upozoriti Amerikance na potrebu cijepljenja.

Demokratski predsjednik je usto donio niz mjera ne bi li potaknuo cijepljenje u SAD-u, pa tako i obavezu cijepljenja miliona zaposlenika saveznih služba, neprestanog nošenja maske i redovitog testiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije