Praznovjerni Napolitanci šokirani, krv San Gennara nije potekla

3
Radiosarajevo.ba
Praznovjerni Napolitanci šokirani, krv San Gennara nije potekla
Foto: Reuters.com / Ilustracija

Srijeda nije bio dobar dan za praznovjerne Napolitance.

Naime, krv San Gennara, zaštitnika Napulja, nije uspjela poteći uprkos dva kruga molitve vjernika, što neki u južnom talijanskom gradu vide kao predznak loših stvari koje dolaze.

Bočica s osušenom krvlju mučenika iz četvrtog stoljeća stavlja se na javnu izložbu tri puta godišnje u gradskoj katedrali i vjernici se mole za njezino ukapljivanje, poznato kao "Čudo San Gennara", piše reuters.com.

To se nije dogodilo u srijedu unatoč satima molitve ujutro i posebnoj misi popodne. Manje ljudi nego što je normalno bilo je dopušteno ući u katedralu zbog ograničenja koronavirusa.

Naučnici kažu da se čini da je tvar unutar zatvorene bočice suha krv, ali ne mogu objasniti zašto se ponekad pretvori u tekućinu, a ponekad ne.

Napuljci postaju posebno nervozni ako se krv ne ukapljuje na svečev blagdan, 19. septembra, ali manje tokom preostala dva dana bočica se iznosi na javno poštovanje - u subotu prije prve nedjelje u maju i 16. decembra

Kad se 19. septembra 1980. krv nije uspjela ukapiti, snažni potres pogodio je južnu Italiju dva mjeseca kasnije, usmrtivši više od 3000 ljudi.

U srijedu je gradski kardinal Crescenzio Sepe poručio vjernicima da ne budu pretjerano zabrinuti. "Ako se nešto treba rastopiti, to su srca ljudi", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije