U Moskvi o rješenju sirijske krize

Radiosarajevo.ba
U Moskvi o rješenju sirijske krize

Predstavnici ministarstava vanjskih poslova Sirije i Rusije počeli su razgovore u Moskvi, gdje je doputovao zamjenik šefa sirijske diplomatije Faysal Mikdad.

Očekuje se i razgovor Mikdada sa šefom ruske diplomatijeSergejom Lavrovom o načinima za rješenje sirijske krize.

Uoči dolaska sirijske delegacije mediji su objavili da bi se u Moskvi mogla razmatrati nova inicijativa po kojoj bi predsjednik Sirije Bashar al-Asad mogao da ostane na vlasti do isteka mandata, ali da se neće moći kandidovati na izborima 2014.

Agencija RIA Novosti navodi, pozivajući se na izvor u ruskom MIP-u, da će u glavni grad Rusije doputovati i specijalni izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi i da su njegovi razgovori sa ruskim predstavnicima planirani za 29. decembar.

Radio Eho Moskve podsjeća da se Lavrov sredinom decembra sreo u Moskvi s delegacijom sirijske opozicije na čijem je čelu bio lider Narodnog fronta za promene i oslobođenje Qadri Jamil.

Prema različitim izvorima, u oružanom sukobu pristalica i protivnika Asada od marta 2011. godine poginulo je između 20 i 44 hiljade ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije