U medije procurilo pismo pokojnog pape, otkriveno zbog čega je dao ostavku

0
Radiosarajevo.ba
U medije procurilo pismo pokojnog pape, otkriveno zbog čega je dao ostavku
FOTO: Fena / Bivši papa Benedikt

Pokojni papa Benedikt naveo je nesanicu kao glavni razlog za ostavku, stoji u njegovom pismu čiji su sadržaj u petak prenijeli njemački mediji. Benedikta je od početka pontifikata gotovo "konstantno" mučila nesanica, stoji u pismu napisanom nekoliko sedmica prije njegove smrti na Silvestrovo.

U pismu svom biografu Peteru Seewaldu, koje je dospjelo u ruke njemačkog časopisa Focus, Benedikt je rekao kako su mu "jake" tablete koje mu je propisao ljekar omogućile da može ispunjavati dužnosti pape, navodi Slobodna Dalmacija.

Ti lijekovi su, međutim, "došli do svojih granica", stoji u pismu od 28. oktobra prošle godine.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Sahranjen bivši papa Benedikt XVI

Sahranjen bivši papa Benedikt XVI

Nesreća tokom posjeta Meksiku i Kubi u martu 2012. ubrzala je njegovu odluku da odstupi. Prvoga jutra tokom tog putovanja Benedikt je pronašao svoj rupčić "totalno natopljen krvlju".

"Vjerojatno sam udario u nešto u kupatilu i pao", piše Benedikt u pismu.

Nakon tog incidenta ljekar je zahtijevao smanjenu upotrebu tableta za spavanje i insistirao na tome da Benedikt na budućim putovanjima sudjeluje samo na jutarnjim događanjima.

Nijemcu je ubrzo postalo jasno da će se tih medicinskih ograničenja moći pridržavati samo "kratko vrijeme", što ga je navelo da 2013. objavi odlazak s dužnosti.

Benedikt, rođen kao Joseph Ratzinger, šokirao je svijet svojom objavom kojom je postao prvi papa u gotovo šest stotina godina koji se odrekao dužnosti.

Odredio si je titulu pape emeritusa i nastavio živjeti u Vatikanu, uz svog nasljednika Franju. Umro je na Staru godinu 2022., onemoćao od bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije