U Kongu ubijeno oko 1400 civila

Radiosarajevo.ba
U Kongu ubijeno oko 1400 civila

Foto: Reuters

Više od 1.400 civila ubijeno je između januara i septembra u istočnom Kongu tokom operacija vojske Konga, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U izvještaju objavljenom u ponedeljak HRW navodi da su pripadnici vojske u dva navrata sproveli operacije protiv pripadnika milicije iz plemena Hutu, kao i da su i jedni i drugi ubijali civile koji su pokušavali da pobjegnu iz područja zahvaćenog borbama. Dodaje se da su ostali civili spaljeni u svojim kućama. U izveštaju na 183. strane sadržani su iskazi preko 600 žrtava, svedoka i porodica ubijenih.

“Kontinuirano ubijanje i silovanje u svim dijelovima istočnog Konga pokazuje da Savet bezbednosti UN treba da postavi novi pristup kako bi zaštitio civile”, kaže Aneka Van Voundberg glavni istražilac HRW. “Savjet bezbjednosti mora da pošalje grupu eksperata kako bi se pokrenuo ozbiljan plan zaštite stanovništva”, dodaje on. Najčešći “razlozi” za gnusna ubijanja je navodna saradnja civila sa neprijateljem.

Kolateralna šteta u civilima


Civilno stanovništvo je izloženo napadima od septembra prošle godine, kada su vojne snage Konga i Ugande krenule u obračun sa zaostalim grupama LRA, nakon što je ta paravojna formacija proterana iz Ugande, i pripadnicima ruandske Hutu milicije,. Sukobi su se ''izlili'' u Sudan i Centralnoafričku Republiku.

Mirovna misija UN u Kongu podržava od marta vojsku Konga. Ta misija je navela da "teško radi na zaštiti civila u tom regionu". Iz misije UN u Kongu su upozorili na nesigurnu situaciju u istočnom delu države, na aktivnosti ugandske Božje vojske otpora na severu Konga i etničke sukobe u zapadnoj oblasti Ekvater.

Pored toga, 1.500 stanovnika Konga umire svakog dana, uglavnom od izlječivih bolesti i zbog prljave vode, dok 70 odsto populacije živi ispod linije siromaštva.

Human Rights Watch je, međutim, pozvao UN da odmah prestanu da pružaju podršku vojnim operacija armije Konga i tražio je da komandanti, optuženi za zloupotrebe i maltretiranja civila, budu smijenjeni.

e-novine.com



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije