U Kini više nema siromašnih regija

2
Fena
U Kini više nema siromašnih regija
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kina je uklonila sa liste siromašnih regija posljednje preostale okruge. Zvaničnici su to opisali kao postizanje dugotrajnog političkog cilja predsjednika Xi Jinpinga da eliminiše ekstremno siromaštvo do kraja ove godine.

Prekretnica je postignuta "izvlačenjem" 93 miliona ljudi iz siromaštva od 2013. godine, saopćila je kineska vlada.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u utorak na brifingu za novinare da je Kina spremna podijeliti svoje iskustvo s drugim zemljama u razvoju.

Kina postavlja svoj vlastiti nacionalni standard krajnjeg siromaštva zasnovan na pragu dohotka po glavi stanovnika od 4.000 juana godišnje ili oko 1,52 dolara dnevno, te drugim faktorima poput pristupa osnovnoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. To se poredi sa pragom od 1,90 dolara dnevno koji je postavila Svjetska banka za globalno mjerenje ekstremnog siromaštva.

U ponedjeljak popodne, službenici jedne od najsiromašnijih kineskih provincija, Guizhou, objavili su da je posljednjih devet preostalih okruga uklonjeno s nacionalne liste siromašnih regija. Popis sastavljen 2014. godine u početku je identificirao 832 okruga kao izuzetno siromašna.

Oni navode da je prosječni godišnji prihod po stanovniku u okruzima porastao na 11.487 juana. Državni mediji navode da su nezavisni revizori posjetili devet okruga kako bi obavili završna istraživanja ovog mjeseca.

Guizhou je posljednja pokrajina koja je izvijestila o svojim najnovijim istraživanjima, nakon što su druge provincije i regije, uključujući Xinjiang, Guangxi, Ningxia Yunnan, Sečuan i Gansu, uklonile svoje posljednje okruge sa popisa ranije ovog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije