U Kijevu uhapšeno 50 demonstranata

Radiosarajevo.ba
U Kijevu uhapšeno 50 demonstranata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je danas da je uhapšeno 50 ljudi koji su učestvovali u sukobima s policijom u proteklih par dana u Kijevu, prenosi Tanjug.

U saopštenju se kaže da je 26 aktivista zadržano u pritvoru, a da su tužbe podnesene protiv 22 osobe, ne navodeći druge detalje, prenio je AFP.

Hapšenja su izvršena zbog krivičnih djela u masovnim neredima u kojima su, prema ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine, povrijeđena 163 policajca od kojih je 80 hospitalizovano.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je 50 uhapšenih aktivista stvaralo najviše nereda.

Aktivisti su rekli da je njih nekoliko stotina povrijeđeno u sukobima sa policajcima koji su žestoko uzvratili.

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusa.

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima.

Ima izvještaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški" u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu.

Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopštenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Od kraja novembra opozicioni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okrene se Rusiji.

Kličko je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije