U Kijevu troje mrtvih

Radiosarajevo.ba
U Kijevu troje mrtvih

Ukrajinsko državno tužilaštvo potvrdilo je danas da je treća osoba poginula u antivladinim protestima nakon što je pogođena hicima iz vatrenog oružja. U saopštenju se navodi da je druga osoba preminula poslije ranjavanja vatrenim oružjem u zgradi nacionalne biblioteke, u području u kojem sukobi traju već tri dana. Ova dva lica pronađena su u razmaku manjem od tri sata.

Treća osoba umrla je poslije pada sa vrha fudbalskog stadiona Dinamo, nedaleko od mjesta gdje se dešavaju okršaji.

Premijer Mikola Azarov ranije je izjavio da policija ne posjeduje vatreno oružje, a Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je da je policija upotrijebila vatreno oružje tokom krize.

Noćašnji sukobi počeli su kada je policija u centru Kijeva pokušala da ukloni logor demonstranata, ali su oni uzvratili bacanjem zapaljivih bombi i kamenja. Snage reda upotrijebile su suzavac i gumene metke. Nasilje je počelo poslije usvajanja novog zakona o zabrani demonstracija protiv vlade. Demonstranti kampuju u centru Kijeva od kraja novembra, nezadovoljni zbog odluke vlasti da odbiju sporazum o jačanju veza sa EU i okrenu se Rusiji.

Azarov je rekao na sjednici Vlade da su "teroristi" sa glavnog trga pretukli nekoliko desetina ljudi i da "kriminalci zbog toga moraju odgovarati", prenio je BBC, piše novinska agencija Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije