U Kijevu poginulo pet aktivista, povrijeđeno 300 osoba

Radiosarajevo.ba
U Kijevu poginulo pet aktivista, povrijeđeno 300 osoba

Pet aktivista opozicije je poginulo i 300 ih je  povrijeđeno u srijedu u oštrim sukobima u Kijevu između demonstranata i pripadnika policije, saopštio je u toku večeri improvizovani centar medicinske službe opozicije.

"Trenutno je pet mrtvih, a oko 300 osoba je je povrijeđeno danas, od ponoći", izjavio je koordinator medicinskog centra Oleg Musij na pro-opozicijskom radiju Hromadske.

Prema internetskoj stranici Ukrainska Pravda, pet poginulih osoba su imale povrede od metaka.

Centar Kijeva od jutros liči na ratno poprište, policija je u ranim jutarnjim satima počela razbijati barikade i hapsiti demonstrante, zbog čega su izbili novi sukobi. Demonstranti su bacali kamenje i Molotovljeve koktele na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi Interfax, dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

Podsjećamo, demonstracije u Kijevu traju od kraja novembra, zbog iznenadne odluke ukrajinske vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okrene se ka Rusiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije