U Kabulu zatvoreni državni univerziteti

Radiosarajevo.ba
U Kabulu zatvoreni državni univerziteti

Afganistan je privremeno zatvorio tri najveća državna univerziteta u Kabulu zbog sektaških sukoba u kojima je poginuo jedan student, a skoro 30 povrijeđeno, saopštilo je u nedjelju ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Okršaji su izbili u subotu nakon što su sunitski studenti prekinuli ritualno obilježavanje šiitskog praznika Ašure, javio je AFP. Jedan mladić je ubijen, a 28 je ranjeno u obračunu dvije grupe studenata, naoružanih palicama i kamenicama, izjavio je portparol afganistanskog ministarstva Sedik Sediki. Najžešće nasilje izbilo je u studentskom domu, a očevici su izjavili da je student izgubio život tako što je pao s trećeg sprata nakon što je bio gurnut kroz prozor

Afganistansko ministarstvo obrazovanja naložilo je da tri najveća državna univerziteta narednih deset dana budu zatvorena kako bi se izbjeglo novo nasilje. 

"To je mjera predostrožnosti", kazao je Sediki. 

Politički lideri te zemlje koji pripadaju šiitskoj manjini pozvali su na suzdržanost. 

Ašura je vjerski praznik kojim se obilježava ubistvo imama Huseina, unuka poslanika Muhameda. Tokom prošlogodišnjeg obilježavanja tog praznika, više od 80 ljudi je poginulo kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u Kabulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije