U Južnom Sudanu ubijeno 1,000 vojnika Ugande?

Radiosarajevo.ba
U Južnom Sudanu ubijeno 1,000 vojnika Ugande?

Predstavnik opozicijske stranke u Ugandi tvrdi da je 1,000 pripadnika Narodnih oružanih snaga Ugande ubijeno u sukobima koji se odvijaju u Južnom Sudanu.

"Prema mom izvoru, Uganda je izgubila više od 1,000 vojnika. Onaj koji ih je tamo uputio, trebao bi doći i reći nam pravu brojku", rekao je Paul Mwiru, član vijeća Foruma za demokratske promjene (FDP), glavne opozicijske stranke u Ugandi, na konferenciji za novinare u Kampali.

Mwiru smatra da su vojnici ubijeni u Boru, prijestolnici južnosudanske države Jonglei.

Na pitanje novinara Anadolu Agency (AA) da li ima dokaz o svojim tvrdnjama, Mwiru je kazao: "Moj posao je da podignem crvenu zastavu. Moj izvor je vjerodostojan."

"Ako to vojska opovrgava, trebala bi nam dati tačan podatak", dodao je.

Mwiru je otišao dalje, tvrdeći da, kada je vojska Ugande poslana u Kongo, u sukobima ubijeno više od 2,000 njenih pripadnika.

Do glasnogovornika vojske nije se moglo odmah doći kako bi se dobio komentar na tvrdnje opozicije.

Brutalni oružani sukobi u Južnom Sudanu odvijaju se od sredine decembra prošle godine, kada je predsjednik Salva Kiir optužio svog zamjenika Rieka Machara za pokušaj neuspjelog državnog udara.

Predstavnici obje strane pregovaraju u Adis Ababi kako bi se dogovorili o prestanku neprijateljstva i eventualnom prekidu vatre.

Kaps Fungaroo, također predstavnik Foruma za demokratske promjene, izjavio je da se tijela vojnika Ugande vraćaju u neke dijelove zemlje radi ukopa.

"Ostala su na putu, dok su neka u mrtvačnici Narodnih oružanih snaga Ugande", dodao je Fungaroo.

Mwiru je optužio predsjednika Yowerija Musevenija za ignorisanje člana 210. ugandskog Ustava, prema kojem parlament mora regulisati slanje pripadnika odružanih snaga u strane zemlje.

"Ovo je predsjednikovo apsolutno nepoštivanje Ustava", rekao je.

Prema zakonu oružanih snaga, predsjedniku je dozvoljeno da rasporedi njihove trupe, pod uslovom da o tome obavijesti parlament u roku od 21 dan.

"On je i to ignorisao", rekao je Mwuri.

Parlament Ugande trenutno je na odmoru. Okupit će se 18. februara. 

Fungaroo optužuje oružane snage da su "sprovodile tajne akcije".

FDP je uputio pismo direktoru pravnih poslova parlamenta Ugande, zatraživši ranije sazivanje skupštine kako bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije