U Jordanu otvorena prva Luteranska crkva

Radiosarajevo.ba
U Jordanu otvorena prva Luteranska crkva

U Jordanu, u blizini rijeke gdje kršćani vjeruju da je kršten Isus Krist otvorena je prva Luteranska crkva u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranju hrama kojeg su nazvali 'Bethany crkva' prisustvovao je veliki broj predstavnika muslimanskih i kršćanskih vjerskih zajednica, ali i predstavnik jordanskog kralja princ Raad bin Zeyd i ministar rada i turizma Nidal el-Katami.

Član Svjetske federacije luteranskih crkava i Luteranski biskup Munib Younan kazao je u svom obraćanju da je danas otvorena Luteranska crkva i pozvao sve kršćane na hodočašće.

On je dodao da bi, nakon Jerusalema i Bethlehema, ova crkva trebala biti treće mjesto za hodočašće.

Jordanski ministar rada i turizma Katamin je za AA kazao da je Jordan mjesto u kojem se nalaze vjerski objekti različitih vjerskih skupina.

On je dodao da oni svima koji dolaze u posjetu Jordanu, bez obzira koje vjere bili, pružaju posebnu uslugu i pažnju.

Podsjećamo, luteranizam ili luteranstvo je dio zapadnog kršćanstva koje se zasniva na učenju Martina Lutera iz 16 stoljeća.

Luterovi pokušaji reforme teologije i crkvene prakse doveli su do protestantske reformacije. Reakcije vlasti i crkve na širenje Luterovih ideja Evropom dovele su do vjerskih ratova i podjele kršćanstva.

Za razliku od reformatorskih crkvi, luterani i dalje praktikuju mnoge sakramente i liturgijsku praksu iz pre-reformatorskih crkvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije