U Istočnoj Evropi najbolje se živi u Pragu

Radiosarajevo.ba
U Istočnoj Evropi najbolje se živi u Pragu

U Istočnoj Evropi najbolje je živjeti u Pragu, pokazala je rejting lista gradova prema kvalitetu života koju redovno objavljuje američka kompanija Merser, javljaju češki mediji.

Najbolje među 215 gradova u svijetu koje je Merser uključio u svoju listu živi se u autrijskoj prijestolnici Beču, najgore u Bagdadu, dok je među evropskim gradovima najgore prošao bjeloruski Minsk na 182. mjestu. Češki mediji ne pominju mjesto Beograda na toj rang listi, prenosi u utorak Beta.

Prag kao najzgodnije istočnoevropsko mjesto za život našao se na 71. mjestu kao i prošle godine, za njim je od postkomunističkih prijestolnica Budimpešta na 74. mjestu, Ljubljana je na 78. mjestu, Varšava 85. kao i prošle godine Bratislava je skočila za tri mjesta na listi i sada je 88.

Izvještaj američke kompanije koji uzima u rangiranju gradova 39 kriterijuma - privrednih, sigurnosnih, političke stabilnosti, dostupnosti obrazovanja, gradskog saobraćaja, posebno naglašava ove godine da veliki impuls poboljšanju kvaliteta života u regionu srednje i istočne Evrope daje približavanje i članstvo u Evropskoj uniji.

Merser u izvještaju tako navodi da je Ljubljana sada za četiri mjesta više na listi nego prošle godine, Bratislava je svoje rangiranje poboljšala za tri mjesta a glavnom gradu Hrvatske Zagrebu je perspektiva skorog članstva u EU donijela 103. mjesto, dok je prije godinu dana bio na 106.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije