U Iranu protesti Musavijevih pristalica

Radiosarajevo.ba
U Iranu protesti Musavijevih pristalica

Hiljade pristalica iranskog opozicionog lidera Mira Husseina Musavija protestovalo je u petak u Teheranu nakon propovjedi bivšeg predsjednika Akbara Hachemija Rafsandjanija, objavili su očevici, koji su javili da je "uhapšeno" nekoliko osoba.

Policija je odmah pokušala da rastjera masu koja je skandirala u prilog Musavija i uzvikivala "Allahu Akber" (Bog je velik). Policija je pokušala da demonstrante rastjera "bacajući" na njih metke prefarbane bojom, javljaju očevici, koji nisu mogli iznijeti više detalja o hapšenjima.

Demonstranti su mirno defilovali pred ministarstvom unutarnjih poslova, ne želeći nikakve napade, javili su očevici.

Musavijeve pristalice okupile su se u univerzitetskoj četvrti Teherana, gdje je Rafsandjani, jedan od velikih protivnika ponovo izabranog predsjednika Ahmadinejada, prvi put u više od dva mjeseca održao džumu.

Rafsandjani, koji je u predsjedničkoj kampanji podržavao Musavija, zatražio je u propovjedi, koju su prenosili iranski mediji, oslobađanje zatvorenih demonstranata kako bi se uspostavilo povjerenje između iranskog naroda i režima.

Samo sat vremena kasnije, snage reda su potpuno blokirale univerzitetsku četvrt i pristalice opozicije su se razišle.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije