U Gvatemali uhapšen korisnik Twittera

Radiosarajevo.ba
U Gvatemali uhapšen korisnik Twittera


Dok u državi traje bura oko ubistva advokata koje je navodno naručio predsjednik Alvaro Colom, policija je uhapsila jednog korisnika Twittera i oduzela njegov računar.

Radi se o Jean Anleu Fernándezu (@jeanfer), koji je na svom twitter streamu napisao da stanovnici trebaju povući svoj novac iz Banrural banke, nakon čega je uhapšen zbog "izazivanja finansijske panike".

U tweetu piše: "Prvo što ljudi trebaju uraditi je povući novac iz Banrurala i tako srušiti banke korumpiranih #escandalogt". Escandalogt je ključna riječ koja se koristi za sve tweetove koji imaju veze sa ubistvom advokata Rodriga Rosenberga, koji je u videu postavljenom na YouTubeu neposredno prije svoje smrti, za to optužio predsjednika Gvatemale Alvara Coloma. Video je brzo raširen putem interneta, što je dovelo do nemira u glavnom gradu.

Hapšenje Fernandeza dodatno je zaoštrilo situaciju, a kako piše jedan drugi korisnik "hapšenje @jeanfer-a je pokušaj da se skrene pažnja sa optužbi protiv predsjednika Coloma".

mashable/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije