U Britaniji panika zbog svinjske gripe

Radiosarajevo.ba
U Britaniji panika zbog svinjske gripe

Škole moraju ostati zatvorene nakon školskih ljetnih praznika ukoliko se zemljom nastavi širiti svinjska gripa, upozorili su vladu britanski zdravstveni stručnjaci. Prema pisanju Daily Maila, stručnjaci tvrde da bi taj "dramatičan pomak mogao razbiti lanac prijenosa virusa".

Ipak, državni vrh se nada da će škole i dječji vrtići u septembru otvoriti svoja vrata, premda su učitelje i direktore podsjetili da stalno prate razvoj situacije i slijede njihove upute. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da ne polažu puno nade u sprečavanje daljnjeg širenja virusa, čiji se "procvat" očekuje u sljedećih mjesec dana. Liam Donaldson, načelnik sanitetskog odjela, prošle sedmice je procijenio da bi oko 65 hiljada ljudi moglo umrijeti od ove bolesti.

Djeca najugroženija

U više od 60 posto slučajeva bolest pogađa mlađe od 19 godina pa su tako djeca najugroženija skupina. "Zatvaranje škola tokom pandemije moglo bi razbiti lanac prijenosa", uvjereni su epidemiolog dr. Simon Cauchemez i Neil Ferguson, profesor londonskog Imperial Collegea.

Oni, naime, smatraju da će spomenuta mjera smanjiti ukupan broj oboljelih, usporiti epidemiju kako bi se dobilo više vremena za proizvodnju odgovarajućeg cjepiva i smanjiti broj oboljelih na vrhuncu epidemije.

Zatvaranje škola moglo bi uzrokovati probleme roditeljima u stalnom radnom odnosu, smanjiti BDP za 1 posto te povećati broj zahtjeva za bolovanjem i slobodnim danima, pogotovo kod žena.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije