U bombaškom napadu poginulo najmanje devetoro

Radiosarajevo.ba
U bombaškom napadu poginulo najmanje devetoro


U najnovijim bombaškim napadima čija su meta bile kancelarije nezavisnih kandidata za nacionalnu skupštinu i Avami narodne partije na sjeverozapadu Pakistana, uoči parlamentarnih izbora, u nedjelju je ubijeno najmanje devet osoba i 35 ranjeno, saopćila je pakistanska policija. 

Eksplozivna naprava aktivirana je ispred kancelarija Sieda Nur Akbara, nezavisnog kandidata manjinskih šiita i Avami Narodne partije u grad Kohat kod granice s Afganistanom. 

"Eksplozivna naprava je bila podmetnuta ispred izbornih kancelarija. Najmanje šest osoba je poginulo i ranjeno 22", potvrdio je gradski komandir policije Dilavar Kan Bangaš za agenciju AFP i naveo da bi broj žrtava mogao da poraste

"U drugom bombaškom napadu, meta napada bio je još jedan nezavisni kandidat Narir Kan Afridija, ubijene su tri osobe  i 13 ranjeno u njegovoj kancelariji u predgrađu Pešavara", rekao je policijski zvaničnik Saifur Rehman. 

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, naveo je AP i dodao da je u napadu oštećeno nekoliko prodavnica i vozila u blizini izbornih kancelarija. 

U tri bombaška napada koji su u subotu izvedeni u lučkom pakistanskom gradu Karačiju poginule su tri osobe i 49 ranjeno, čime je dodatno povećan bilans nastradalih u talasu nasilja uoči parlamentarnih izbora 11. maja u Pakistanu. 

AFP navodi da je od 11. aprila do danas ubijeno više od 50 ljudi, od kojih ne manje od 20 samo u posljednja tri dana.

Na meti su se ponovo našli kandidati sekularnih političkih partija i ljevičara zbog svojih liberalnih stavova i podrške ofanzivama pakistanske vojske protiv talibanskih ekstremista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije