U bolnici tokom 48 sati umrlo 42 djece

Fena
U bolnici tokom 48 sati umrlo 42 djece
Pixabay / Ilustracija
Čak 42 djece je preminulo u državnoj bolnici u indijskoj državi Uttar Pradesh, kazao je u srijedu jedan visoki zdravstveni zvaničnik.

Smrtni slučajevi su se dogodili na Medicinskom fakultetu Baba Raghav Das u Gorakhpuru tokom prethodnih 48 sati, prenosi Xinhua.

"Od 42 smrtna slučaja, sedam su posljedica encefalitisa, dok su ostali uzrokovani drugim pedijatrijskim oboljenjima", rekao je medijima dr. P.K.Singh, direktor medicinskog fakulteta.

Međutim, neki lokalni mediji izvještavaju da je u posljednja 72 sata zabilježen 61 smrtni slučaj, mada to nije službeno potvrđeno.

Prije samo tri sedmice u istoj bolnici je prijavljeno da je više od 70 novorođenčadi preminulo zbog raznih uzroka, uključujući nedostatak kisika.

Kako izvještava indijska novinska agencija PTI News, u ovoj bolnici je tokom augusta preminulo čak 290 djece, od kojih 213 na odjelu za neonatalnu intenzivnu njegu, a 77 na odjelu za encefalitis, kazao je Singh.

Od januara ove godine u toj zloglasnoj ustanovi je zabilježeno 1.250 smrtnih slučajeva, kojih je najviše bilo na odjelima za encefalitis, neonatalnim i pedijatrijskim odjelima.

Direktor bolnice je kazao da se tu primaju djeca većinom u veoma teškom stanju, s različitim komplikacijama i oboljenjima koja su posljedica prijevremenog porođaja, neuhranjenosti, žutice, upale pluća, zaraznih bolesti i encefalitisa.

- Mnogo života bi se moglo spasiti kada bi pacijenti ovdje bili dovedeni ranije - naglasio je Singh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije