U Austriji zatvaraju 122 policijske stanice

Radiosarajevo.ba
U Austriji zatvaraju 122 policijske stanice

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner odlučila je da zatvori 122 policijske stanice širom zemlje, mada je najava naišla na protivljenje svih pokrajina.

"To je čisti program sigurnosti. Ne štedimo nijedan eurocent", objasnila je ona, dodajući da će broj policajaca ostati isti po općinama.

Najveći broj stanica zatvara se u pokrajini Štajerskoj - ukupno 23 od 149, u Koruškoj će se zatvoriti 22 stanice, a u Donjoj i Gornjoj Austriji po 21. O Beču se još vodi rasprava i odluka će biti donijeta krajem idućeg mjeseca.

Reforma, kako je istakla Mikl-Lajtner nosi naziv "Moderna policija", i treba Austriju da učini najsigurnijom zemljom svijeta. Nakon racionalizacije više neće biti stanica s četiri policajaca.

Prema planu ministarke u općinama treba da budu uspostavljene policijske baze gdje bi policajci mogli provoditi po nekoliko radnih sati opremljeni "mobilnom kancelarijom". Policija, kako se planira, moći će da stigne do svake tačke u roku od 20 do 30 minuta, što je zadovoljavajuće.

Predsjednik pokrajine Koruška Peter Kajzer istakao je da ne isključuje mogućnost protestnih mjera zbog ovih planova ministarke, a slično je reagirao i predsjednik pokrajine Burgenland Hans Nisl koji odbija zatvaranje policijskih stanica i zahtijeva veće prisustvo policije.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe okarakterizirao je plan Mikl-Lajtner kao "teški napad na sigurnost Austrijanaca" i da je neodgovorno sprovesti takve mjere u vrijeme rastućeg kriminala, prenosi Blic.

Također i policijski sindikat nije zadovoljan najavom ministarke i izražava sumnju da ova mjera nema veze sa štednjom, kao što je rekla Mikl-Lajtner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije