Tužna vijest: Dječak (4) iz BiH nastradao u Siriji

2
Radiosarajevo.ba
Tužna vijest: Dječak (4) iz BiH nastradao u Siriji
Foto: EPA-EFE / Sirija (ilustracija)

Dječaka Ibrahima Babića u kampu Al-Hol u Siriji, zatvorenom šatorskom naselju u kojem su smještene porodice osumnjičenih militanata takozvane Islamske države, krajem novembra udarila je cisterna s gorivom, nakon čega je preminuo.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) informaciju o smrti dječaka potvrdili su iz centra za informiranje Rojava, nezavisne organizacije sa sjedištem u sjeveroistočnoj Siriji, koja ima uvid u situaciju u kampovima.

Četverogodišnji Ibrahim s majkom, porijeklom iz Indonezije, u Al-Holu je boravio otkako je 2019. "Islamska država" teritorijalno poražena.

Netanyahu se sastao s Cameronom: "Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu"

Netanyahu se sastao s Cameronom: "Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu"

Dječakov otac Edvin Babić iz Sarajeva jedan je od uhapšenih u martu 2019. godine, u Baguzu, posljednjem uporištu militantne grupe.

Tada su osumnjičeni militanti i njihove porodice uhapšeni ili su se sami predali snagama Kurda i međunarodne koalicije za borbu protiv "Islamske države".

Muškarci su odvedeni u zatvore, a žene i djeca u nekoliko kampova, od kojih je najveći Al-Hol u pokrajini Hasaka.

U Al-Holu trenutno živi oko 60.000 osoba iz skoro 60 zemalja svijeta. Osim porodica osumnjičenih militanata, u kampu žive i izbjeglice i raseljene osobe. Među njima su i državljanke BiH s djecom.

Radio Slobodna Evropa ima podatke o oko stotinu osoba, od čega je najveći broj djece. Procjene su da je iz BiH u Siriju i Irak otišlo oko 360 osoba.

Nije poznato koliko je djece, čiji su roditelji bh. državljani, rođeno u ovim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije