Tužilaštvo traži ponovno hapšenje Escobarovog najbližeg saradnika

AA
Tužilaštvo traži ponovno hapšenje Escobarovog najbližeg saradnika
Kolumbijsko tužilaštvo zatražilo je ponovno hapšenje Jhona Jaira Velasqueza, nekadašnje desne ruke "kralja kokaina" Pabla Escobara, zbog navoda da je prekršio uvjetno oslobađanje.

Tužilaštvo je saopćilo kako je tokom racije kolumbijske policije na rođendanskoj zabavi narko dilera Juana Carlosa Mese viđen i Velasquez.

Prema navodima tužilaštva, Velasquez je bio u kontaktu s traženim kriminalcem zbog čega je prekšrio uvjete oslobađanja zbog čega su sudu uputili zahtjev da ponovo bude uhapšen.

U raciji izvedenoj u kući Mese u Medellinu zaplijenjeno je 40.000 dolara, prokrijumčareno oružje, drago kamenje i neregistrirano luksuzno vozilo.

Velasquez, poznat pod nadimkom Popaj, bio je jedan od najbližih saradnika Escobara. Priznao je da je ubio na stotine ljudi, između ostalog i kandidate za predsjednika države. Nakon odsluženja 22-godišnje kazne uslovno je oslobođen 2014. godine.

Nakon oslobađanja Velasquez je pisao knjige i putem platforme YouTube komentirao aktuelna dešavanja, a snimao je i videoporuke mladima da se drže podalje od kriminala.

Koliko god Velasquez govorio da se kaje zbog počinjenih zločina, nije skrivao poštovanje prema bivšem šefu.

"Da se Pablo Escobar danas rodi, bez razmišljanja bih opet koračao s njim", rekao je Velasquez u intervjuu datom 2013. za El Tiempo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije