Tužilaštvo istražuje radikalnog Bosanca kojeg se odrekao džemat u Baselu

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo istražuje radikalnog Bosanca kojeg se odrekao džemat u Baselu
/ Foto: Blick
Švicarsko federalno tužilaštvo počelo je istragu protiv državljanina BiH, nastanjenog u Baselu, zbog "podrške kriminalnoj organizaciji".

Bosanac je vršio propagandu za radikalne islamske grupe, piše Bazonline.ch, pozivajući se na dnevnik Tages-Anzeiger.

Istraga u krivičnom postupku je pri kraju, rekao je tužilac tamošnjim medijima, potvrdivši da su primijenjene određene mjere prisile, makar je za navedeno djelo predviđena maksimalna zatvorska kazna od svega šest mjeseci.

Novinari su otkrili da je riječ o 42-godišnjem državljaninu BiH koji je do 2012. bio aktivan u Odboru Islamske zajednice BiH u Baselu. Već je sedam godina pod prismotrom švicarskih tajnih službi koje prate djelovanje radikalnih islamista, a 2014. završio je nakratko iza rešetaka zbog ekstremističkih govora.

Švicarski novinari saznaju da je osumnjičenik imao bliske veze s radikalnim krugovima u BiH. Tako je u njegovom mobitelu pronađen broj "zemljaka" Nusreta Imamovića, vođe selefija iz Gornje Maoče, kojeg švicarski mediji predstavljaju kao jednog od lidera Al-Qaide u Siriji prema izvještaju UN-a.

Osumnjičeni Bosanac demantirao je da je bilo kada zvao Imamovića sa svog mobitela, ali je priznao da se s njim dva puta sastao u BiH.

Postoje male nedoumice oko veza s Islamskom zajednicom jer jedan drugi portal – Telebasel.ch – navodi saopćenje džemata iz Basela koji se distancirao od optuženika.

"Odbor Islamske zajednice Basel primijetio je još prije deset godina radikalne poglede osumnjičenika, koji ne odgovaraju bosanskom tumačenju islama, pa je 42-godišnjak davno izbačen iz džemata", stoji u njihovom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije