Tužba protiv Madeleine Albright za vrijeđanje Srba

Radiosarajevo.ba
Tužba protiv Madeleine Albright za vrijeđanje Srba

Češko udruženje Prijatelji Srba na Kosovu podnijelo je krivičnu prijavu protiv Madeleine Albright nakon njenog antisrpskog komentara na potpisivanju knjige u Pragu, javlja Tanjug.

"Mi je sumnjičimo da je počinila krivično djelo vrijeđanja naroda, rase, etničke ili druge grupe", saopštilo je ovo udruženje na svojoj web stranici i najavilo da je od tužilaštva zatražilo da otpočne krivični postupak protiv bivše američke državne sekretarke.

Iz praškog tužilaštva je agenciji AFP potvrđeno da su primili krivičnu prijavu češkog udruženja, ali nisu željeli da dodatno komentarišu.

Albright je izazvala buru reagovanja svojim komentarom na potpisivanju svojih memoara Praška zima u češkoj prijestonici prošlog mjeseca.

 

Kada su članovi udruženja Prijatelji Srba na Kosovu od nje zatražili da im umjesto knjige potpiše postere na kojima su prikazane srpske žrtve tokom NATO bombardovanja, Albright je burno reagovala i poručila im povišenim tonom da odlaze, nazvavši ih "odvratnim Srbima".

Snimak incidenta je na YouTubeu vidjelo više od 340.000 ljudi.

Madeleine Albright je postala nepopularna među Srbima 1999. kada je stala iza NATO bombardovanje Srbije, a bila je i jedna od ključnih promotera jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, navela je francuska agencija.

Udruženje Prijatelji Srba na Kosovu zalaže se za jačanje veza između Čeha i Srba, stoji na njihovoj web stranici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije