Turskoj pozitivan odgovor za raketni sistem

Radiosarajevo.ba
Turskoj pozitivan odgovor za raketni sistem

Diplomatski izvori su saopćili da je Turska dobila pozitivne odgovore iz NATO-a o zahtjevu za postavljanje raketnog sistema Patriot na granicu sa Sirijom, ali da će NATO konačnu potvrdu ipak dati u narednih nekoliko dana. Pretpostavlja se da će Patriot stići u Tursku sredinom sljedećeg mjeseca, prenosi Fena.

Isti izvori tvrde da će Turska, kada se isplanira gdje će rakete biti postavljene, ko će imati kontrolu nad njima i budu određena pravila korištenja, čekati odobrenje triju članica NATO-a koje imaju sistem Patriot: SAD-a, Njemačke i Holandije, ali i samog saveza.

Iz NATO-a je saopćeno da će sve tri zemlje pomoći Turskoj u smještanju raketnog sistema, prenijela je agencija Anadolija.

Raketni sistem Patriot će se postaviti u Turskoj zbog mogućnosti napada iz Sirije koja posjeduje rakete na koje može postaviti bojeve glave sa hemijskim i biološkim oružjem.

Inače, raketni sistem Patriot već je dva puta bio postavljan na teritorij Turske, za vrijeme rata u Zalivu i Iraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije