Turski premijer: Ne zaboraviti Srebrenicu zadaća je čovječanstva

Anadolija
Turski premijer: Ne zaboraviti Srebrenicu zadaća je čovječanstva
AA / Binali Yildirim
Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari da je zadaća cijelog čovječanstva da se ne zaboravi i novim generacijama prenese istina o genocidu koji je nad Bošnjacima "Zaštićene zone UN-a" počinjen u Srebrenici prije 21 godinu

Na samom početku obraćanja na sjednici Zastupničkog kluba AK Partije u turskom parlamentu, predsjednik te stranke i premijer Turske Yildirim je pokazao cvijet Srebrenice na svom odijelu i pojasnio prisutnima da je to cvijet koji su "bošnjačke majke svojim rukama satkale kako bi cijeli svijet podsjećale na stravične zločine i genocid koji su se desili 11. jula 1995. godine u Srebrenici."

„I besmrtni lider Bosne, kralj mudrih Alija Izetbegović je prije odlaska sa ovog svijeta kazao da se ne smije zaboraviti genocid ni po koju cijenu, jer se zaboravljano može ponoviti. Naravno da se oni dani neće ponoviti, ali zadaća cijelog čovječanstva je da ne dozvoli zaborav i da novim generacijama prenese istinu o genocidu“, poručio je Yildirim.

Naglasivši da Turska i njen narod nikada neće zaboraviti, niti dozvoliti da se zaboravi Bosna i Srebrenica, Yildirim je kazao da se Turska svih bosanskih i srebreničkih šehida sjeća zajedno sa svim svojim šehidima.

„Snage Ujedinjenih nacija koje su bile zadužene da štite Srebrenicu i tu regiju su bile samo nijemi promatrači strašnih zločina. UN je tu napravio sramotu cijelog čovječanstva jer zaduženi za sigurnost nisu učinili ništa kako bi spasili nevine civile. Zemlje koje su činile te sigurnosne snage su naši zapadni prijatelji koji danas svijetu pokušavaju držati lekcije o civilizaciji. Neka te zapadne zemlje prvo odgovore na pitanje zašto su bili nijemi promatrači zločina protiv čovječnosti koji su se desili u srcu Evrope, a neka ne pokušavaju da Turskoj i regiji drže pridike o borbi protiv terorizma“, poručio je Yildirim.

Ističući kako su dešavanja u Srebrenici bila najveća drama čovječanstva nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope, Yildirim je ponovio da je Turska uvijek suosjećala bol i bila uz bratski bosanski narod, baš kao što je i danas uz ugroženi narod Siriji kojem je otvorila granice i primila milione izbjeglica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije