Ustavna reforma: Kako su glasali turski državljani koji žive u BiH

Anadolija
Ustavna reforma: Kako su glasali turski državljani koji žive u BiH
"Za" na referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj od 1.241 turskog državljanina s pravom glasa koji su izašli na glasanje u Bosni i Hercegovini bilo je 61,83 posto, dok je 38,17 posto bilo protiv.

U Bosni i Hercegovini živi 2.444 turskih državljana s pravom glasa. 

Set ustavnih promjena podržalo je 57,14 posto turskih birača na Kosovu, koji su glasali na referendumu, dok je 42,86 posto bilo protiv. U toj zemlji živi 1.275 turskih državljana s pravom glasa, a građansku dužnost obavilo je 714.

U Makedoniji je 57,97 posto glasača reklo ”da” ustavnim promjenama u Turskoj, dok je 42,03 posto bilo protiv.  Građansku dužnost obavilo je najmanje 1.066 registiranih birača.

U Albaniji gdje je 58,20 posto bilo protiv, a 41,80 posto je podržalo ustavne promjene. U toj zemlji građansku dužnost obavila su 373 turska državljanina.

Prema preliminarnim rezultatima, 51 posto birača glasalo je za ustavne promjene dok je nešto manje od 49 posto bilo protiv. 

Predložena ustavna reforma u Turskoj predviđa jačanje ovlasti predsjednika države, a ukidanje funkcije premijera.

Parlament će povećati broj zastupnika sa 550 na 600, a kandidati na parlamentarnim izborima će moći biti svi građani Turske s napunjenih 18 godina. Dosad su kandidati mogli biti osobe s navršenih 25 godina.

Predsjednik će moći zadržati veze s političkom partijom, a predviđeno je i da se prvi predsjednički izbori, u skladu s novim Ustavom, održe u novembru 2019. godine.

Mandat predsjednika će trajati pet godina i ista osoba će tu funkciju moći obnašati najviše dva mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije