Turska: Vlada zataškava, demonstracije sve žešće

Radiosarajevo.ba
Turska: Vlada zataškava, demonstracije sve žešće


Državni i provladini mediji već dva dana izvještavaju o "smirenju situacije" u Turskoj, dok objave na društvenim mrežama, fotografije te snimke demonstracija svjedoče o medijskoj blokadi i sve žešćim sukobima te dodatno uzburkanim strastima nakon prvih službenih potvrda smrtnih slučajeva, piše Index.hr.

20-godišnjak pregažen, 22-godišnjak ustrijeljen!



Iako se društvenim mrežama već danima šire informacije o tome kako u nasilnim antivladinim demonstracijama ima mrtvih, a i Amnesty International je još tokom vikenda izvijestio kako su najmanje dvije osobe poginule, turske vlasti su tek sad potvrdile prva dva smrtna slučaja.

Vlasti tvrde kako dvije potvrđene smrti nisu direktno povezane s demonstracijama te kako su ih mediji iskoristili za podizanje tenzija. Suprotna strana tvrdi kako je broj poginulih u demonstracijama i veći te kako vlasti skrivaju istinu i zataškavaju brutalnosti - na narod se, bez ustezanja, kreće pendrecima, suzavcem, vodenim topovima, oklopnim vozilima... Policija one na kojima će se iživljavati ne bira - stradaju i slučajni prolaznici.

Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim  demonstracijama je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas, koji je, prema informacijama dobivenima od turskog udruženja liječnika, stradao u istanbulskoj četvrti Mayis kad se taksi zabio u grupu demonstranata.

Drugu smrt potvrdile su lokalne vlasti u gradu Antakaya. 22-godišnji Abdullah Comert, mladi pripadnik opozicijske Republikanske narodne stranke, ustrijeljen je u ponedjeljak. Vlasti su izvijestile kako je "teško ozlijeđen u pucnjavi od strane neidentificirane osobe" te je kasnije preminuo u bolnici.

Stvarni broj smrtno stradalih zasad je nepoznat, strahuje ih se da ih je i puno više. Neslužbene brojke govore o stotinama ozlijeđenih, a mnogo je i onih koji su u kritičnom stanju.

Demonstrante podržali i radnički sindikati



Jedno od najvećih udruženja turskih radničkih sindikata, Kesk, koje okuplja oko 240.000 radnika, odlučilo je podržati antivladine  demonstracije širom Turske dvodnevnim štrajkom. Udruženje koje predstavlja 11 sindikata Vladu optužuju za "državni teror" i nepoštivanje demokratije. Štrajk najavljen za utorak i srijedu pogađa škole, univerzitete, državne institucije i urede...

U jeku prosvjeda turski premijer otišao iz zemlje i priča bajke o smirenju situacije



Dok prosvjedi drmaju zemljom, turski premijer Recep Tayyip Erdogan iz nje je otišao. Kazao je kako nije riječ o "bijegu iz zemlje" već o duže vremena planiranom službenom četverodnevnom posjetu Maroku, Alžiru i Tunisu.

Erdogan ne samo da ne radi na smirenju situacije već, štaviše, dok je van Turske uvjerava kako se situacija u zemlji smiruje i kako će se sve samo od sebe riješiti do njegovog povratka. "Do mog povratka problemi će biti riješeni", kazao je.

Ali, kad se pogleda stvarno stanje u zemlji jasno je da u Erdoganovim bajkama o smirenju situacije nema ni trunke istine. I jučerašnji  demonstracije potrajale su do dugo u noć. Najžešće je ponovno bilo u Istanbulu, na trgu Taksim i ispred ureda vlade u četvrti Bešiktaš, te u Ankari. Demonstrante se opet rastjerivalo suzavcem.

Utorak je započeo novim okupljanjima demonstranata već od ranih jutarnjih sati, a policija ih je zasula novom dozom suzavca i mlaza vodenih topova.

Zamjenik turskog premijera spreman saslušati prosvjednike



Dok turskog premijera nema u zemlji, njegov zamjenik Bulent Arinc poručio je kako su spremni saslušati demokratske zahtjeve demonstranata, a organizatore originalnih  demonstracija za spašavanje parka Gezi u istanbulskoj četvrti Taksim, pozvao je na sastanak.

Lider opozicije: Premijer svojom retorikom pojačava tenzije, umjesto da smiruje situaciju



Lider glave opozicijske stranke u turskoj, Republikanske narodne stranke, Kemal Kilicdaroglu sastao se jučer s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom kako bi porazgovarali o  demonstracijama koji drmaju zemlju, kao i optužbama premijera Erdogana da iza prosvjeda stoje opozicijske snage.

"Premijer svojom retorikom pojačava tenzije, umjesto da smiruje situaciju", naveo je Kilicdaroglu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije