Turska: Presuda Mladiću da doprinese jačanju mira i dijaloga u BiH i regiji

AA
Turska: Presuda Mladiću da doprinese jačanju mira i dijaloga u BiH i regiji
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izrazilo je nadu da će danas izrečena presuda Ratku Mladiću na Haškom tribunalu doprinijeti jačanju mira i dijaloga u Bosni i Hercegovini i regiji.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je u Hagu izrekao prvostepenu doživotnu zatvorsku kaznu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i proglasio ga krivim za deset, od ukupno 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid, progone i druge najteže oblike zločina koji su se u Bosni i Hercegovini dogodili tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Tursko Ministarstvo je u pisanoj reakciji ukazalo da je presuda izrečena za najteže oblike zločina poput genocida, zločina protiv čovječnosti i običaja ratovanja.

Također se navodi da je današnja presuda MKSJ-a važna poruka da neće izostati kazne nadležnih sudova za sve zločine koji su protiv čovječnosti počinjeni u BiH.

"Nadamo se da će presuda doprinijeti jačanju mira i dijaloga u BiH i regiji, a ujedno biti i primjer da se slični zločini ne ponove u drugim dijelovima svijeta u kojima nažalost traju krize", navodi se u saopćenju turskog Ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije