Turska pomaže pomirenju Sudana i Južnog Sudana

Radiosarajevo.ba
Turska pomaže pomirenju Sudana i Južnog Sudana

Ministar vanjskih poslova Sudana Ali Karti izjavio je za agenciju Anadolija da Turska igra vrlo značajnu ulogu u postizanju boljih odnosa između Sudana i Južnog Sudana. Napomenuo je da je Turska predložila vrlo konstruktivna i realna rješenja za probleme koji postoje između Sudana i Južnog Sudana.

''Turska igra aktivnu ulogu u postizanju boljih odnosa između Sudana i Južnog Sudana. Turska nam izlazi u susret u svakom pogledu. Čak je predložila vrlo realna i prihvatljiva rješenja za sve strane. U tom smislu, Turska zaista igra presudnu ulogu u jačanju mira i međusobne saradnje između Sudana i Južnog Sudana'', kazao je Karti.

On je istakao da je posljednjih godina Turska mnogo investirala na području Sudana i Južnog Sudana.

''Tuska je do sada ostvarila vrlo značajne investicije u našoj državi i to može biti vrlo korisno za obje države, kao i za čitavu regiju'', kazao je Karti.

Podsjetio je da je područje Abyei, zbog naftnih bogastava, vrlo značajno za obje države, te se stoga vodi spor oko vlasništva nad navedenim područjem.

''Do sada je postignut sporazum da se u Abyeiju održi referendum kako bi se odredilo vlasništvo nad tim područjem'', kazao je ministar vanjskih poslova Sudana.

Izjavio je da je između dvije države postignut i sporazum o načinu izvoza nafte sa navedenog područja.

''Mi smo sa Južnim Sudanom već postigli značajna rješenja za mnoga problematićna pitanja. Ali sada je najbitnije sve to provesti u djelo'', kazao je Karti za agenciju Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije