Turska odbacuje "privilegirano partnerstvo" s EU

Radiosarajevo.ba
Turska odbacuje "privilegirano partnerstvo" s EU

Turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis odbacio je ideju koju su predložili Pariz i Berlin, rekavši da će „Turska biti punopravna članica Evropske unije ili neće biti", prenosi Fena.

„Turska će biti punopravna članica EU-a ili neće biti. Ne postoji među-rješenje. Taj status 'privilegiranog partnerstva' nema nikakve zakonske osnove“, rekao je u petak u intervjuu za francuski „Le Monde“, prenosi AFP.

„Mi smo u carinskoj uniji i evropskim institucijama. Više od pet miliona Turaka živi u zemljama članicama. Mi smo već u Evropi“, dodao je ministar.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponovio je posljednjih sedmica da Turska nema tu „sklonost“ da se integriše u EU, a pored toga, Evropa bi trebalo da ima „granice“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je prijedlog „privilegiranog partnerstva“ s Turskom, kako ova zemlja ne bi postala punopravna članica EU-a.

Tursku dodatno zabrinjava i ubjedljiva pobjeda stranaka desnog centra na izborima za Evropski parlament, zato što većina ovih stranaka, koje sada praktično vladaju Evropom, kako na nivou Unije, tako i na nacionalnim nivoima, nije nimalo oduševljenja idejom turskog članstva u Uniji.

Pored toga, i zastrašujući rast radikalnih desničarskih stranaka u Evropskom parlamentu zabrinjava tursko javno mnijenje i zvaničnu Ankaru. Podsjećanja radi, Geert Wilders, lider holandske Stranke slobode, koja sada ima pet mandata u Evropskom parlamentu, poručio je Turskoj da „ni za sto godina neće ući u Evropu“.

Vezano za „usporavanje“ reformi u cilju priključenja Uniji, Bagis je optužio opoziciju svoje zemlje za „opstrukciju“ ali i neke evropske lidere zato što „obeshrabruju“ javno mnijenje, prenosi Fena.

„Sve zemlje koje su započele pregovore završile su priključenjem“, rekao je turski ministar.

Turska je započela u oktobru 2005. pregovore u cilju priključenja u EU. Otada, Ankara je otvorila ukupno deset tematskih poglavlja od 35 koji određuju pregovore za priključenje.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije