Turska: Nakon pomirenja s Izraelom, na redu normalizacija odnosa s Rusijom?

Anadolija
Turska: Nakon pomirenja s Izraelom, na redu normalizacija odnosa s Rusijom?
/ Numan Kurtulmus (Anadolija)
Turska je najavila normalizaciju odnosa sa Rusijom, skoro osam mjeseci od obaranja ruskog vojnog aviona koji je narušio turski zračni prostor.

Govoreći na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta, zamjenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Numan Kurtulmus rekao je da je "odmrzavanje odnosa" između dvije zemlje uslijedilo nakon nedavnih pisama ruskom rukovodstvu iz kabineta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yildirima. 

"Želim reći da su nekim turskim kompanijama koje posluju u Rusiji ponovo date dozvole za rad što je indikacija za normalizaciju odnosa s Rusijom", rekao je Kurtulmus. 

Nakon što je u novembru 2015. godine u turskom zračnom prostoru oboren ruski avion zbog povrede zračnog prostora, Kremlj je uveo sankcije na prehrambene proizvode, ukinuo bezvizni režim i zabranio ruskim turistima da putuju na odmor u Tursku. 

Najave normalizacije odnosa između dviju zemalja uslijedile su nakon su turski zvaničnici danas objavili normalizaciju odnosa s Izraelom, nakon šest godina, odnosno maja 2010. godine kada je Izrael napao turski humanitarni brod Mavi Marmara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije