Turska: Avion oborio helikopter, iz zraka bombardiran parlament

Radiosarajevo.ba
Turska: Avion oborio helikopter, iz zraka bombardiran parlament
EPA / Istanbul
Turska vojska u večernjim satima u petak izvela je vojni udar te su, kako tvrde, svrgnuli vlast. Vodstvo puča, predsjednika Reccepa Erdogana optužuje za uništavanje demokratije i sekularnosti u godinama vladavine.

Svi letovi iz Turske su otkazani, na ulicama Istanbula došlo je do sukoba vojske i policije, a hiljade građana požurile su na bankomate kako bi došli do svoje ušteđevine. Turska tajna služba, prenosi CNN posljednje vijesti, tvrdi da je vojni udar završen te da su pučisti poraženi. Isti izvor objavio je snimku gdje se vidi kako policija hapsi tridesetak vojnika.

TRT je ponovo počeo emitirati program.

Podršku Erdoganu dao je i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Ista je stigla i iz SAD-a od Baracka Obame i Johna Kerryja, a podršku mu je poslao i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Pozivam na mir i dajem punu podršku demokratski izabranim turskim institucijama", uglavnom je poruka koja stiže sa Zapada.

Na ulicama brojnih gradova Turske su Erdoganove pristaše koji su izašli na ulice. Na ulicama ima i onih koji podržavaju vojni puč. Kliču tenkovima i vojnicima. Stanje na terenu je prilično konfuzno, a informacije su proturječne.

Jedna od informacija je i da je 17 policajaca ubijeno.

Kako javlja Reuters, pozivajući se na tursku državnu agenciju, zgrada turskog parlamenta pogođena je bombom iz zraka. Gađao ju je vojni helikopter.

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, piše Index, rekao je da iza vojnog udara stoje ljudi koji podržavaju klerika Fethulaha Gulena, Erdoganvog protivnika koji je u egzilu u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije