Turska: Anonymousi napali Erdogana

Radiosarajevo.ba
Turska: Anonymousi napali Erdogana


Turske vladine mreže hackovane su u srijedu kada je provaljeno u privatne informacije osoblja Erdoganovog ureda, rekao je Reutersu izvor iz kabineta premijera.

Napad je bio izveden u znak podrške anti-vladinim protestima, piše Rt.com.

Provaljeni su neki e-mail korisnički računi osoblja, a zatim su odsječeni sa interneta.

Anonymousi su hackovali zvaničnu web stranicu premijera (Basbaklink.gov.tr) i dobili pristup e-mailovima, passwordima i brojevima telefona, izjavila je grupa u saopćenju za medije.

Grupa je izjavila da neće dijeliti većinu podataka dobijenih iz napada jer "poštuje privatnost ljudi" i "ne vjeruje i korištenje sile protiv slabijih".

U isto vrijeme Sirijska elektronička armija  (SEA) hackovala je web stranicu turskog Ministarstva unutrašnjih poslova i objavila više od 60 email adresa i passworda.

SEA je objavila da je takođe hackovala ostale državne stranice, ko što je Dosya.icisleri.gov.tr.

U nedjelju su Anonymousi srušili web strancu turskog predsjednika, zajedno sa onom vladajuće stranke. Operacija #OpTurkey počela je kao podrška antivladinim protestima.

Od nedjelje u 22:40 sati po lokalnom vremenu stranica predsjednika Abdullaha Gula nije bila aktivna, zajedno sa stranicom vladajuće Partije pravde i razvitka (AKP), web stranice Direktorata sigurnosti i Ureda gradonačelnika Istanbula.

Hackeri su ranije napali kantonalne vlade Mersina i Izmira.

Operacija je pokrenuta kao odgovor na brutalnost policije koji su zahvatili zemlju poput oluje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije