Turiste pokosila smrtonosna bakterija, umrlo 11 ljudi, više od 100 zaraženih: Ovo su simptomi

0
Radiosarajevo.ba
Turiste pokosila smrtonosna bakterija, umrlo 11 ljudi, više od 100 zaraženih: Ovo su simptomi
Foto: Unsplah / Bakterija / Ilustracija

Poljsku je pogodila smrtonosna bakterija. I to ni manje ni više nego u turističkom središtu gdje je najmanje 11 osoba umrlo, a više od 100 je zaraženo legionarskom bolešću.

Ubojiti patogen pronađen je u vodoopskrbnom sistemu jugoistočnog poljskog grada Rzeszowa.

Slučajevi legionarske bolesti počeli su se pojavljivati i dalje od tog područja, pri čemu je jedan slučaj prijavljen u popularnoj turističkoj destinaciji, Krakovu, u nedjelju, prenosi britanski Sun.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Što je uzrok?

Sigurnosni dužnosnici istražuju je li gradsku vodu namjerno kontaminirala ruska obavještajna služba.

Legionarska bolest, uzrokovana bakterijom Legionella, može rezultirati teškim oblikom upale pluća i smrću. Najčešći način prijenosa je inhalacija zaraženih vodenih sprejeva, mlazeva ili maglica iz kontaminiranih izvora vode, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Bakterija koja uzrokuje bolest pronađena je kod 113 pacijenata hospitaliziranih u Rzeszowu i okolnom području, prema Europskom centru za kontrolu bolesti.

Kraj epidemije / Ilustracija
Foto: Arhiv: Kraj epidemije / Ilustracija

Sve se istražuje

Sedmero preminulih bilo je u dobi od 64 do 95 godina i imali su druge zdravstvene probleme. Rzeszów je glavno središte Poljske za slanje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini te baza za američke trupe.

"Istraga ima za cilj isključiti svaku vanjsku interferenciju koja bi mogla dovesti do izbijanja bolesti", izjavio je Stanisław Żaryn, zamjenik koordinatora poljskih sigurnosnih službi.

Simptomi bolesti

Bolest se javlja u dva različita klinička oblika. Lakši oblik naziva se pontijačka groznica koja se prezentira kao blaža respiratorna bolest nalik gripi, bez upale pluća. Obično dolazi do pojave povišene tjelesne temperature, bolova u mišićima, glavobolje te vrlo blagih simptoma od strane dišnog sustava. Inkubacija traje od pet do 43 sata, a sama bolest oko tjedan dana, nakon čega se povlači sama od sebe bez potrebe za terapijom.

Teži oblik jest već spomenuta legionarska bolest s pneumonijom. Nakon inkubacije u trajanju od dva do 10 dana dolazi do iznenadnog nastupa suhog kašlja, bolova u prsnom košu te visoke temperature (preko 40 C) sa groznicom.

Često se javljaju i neurološki simptomi (poput glavobolje, letargije, encefalopatije te promjena u mentalnom statusu), kao i simptomi od strane probavnog sustava (vodenasti proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu). Prisutni mogu biti i blagi bolovi u mišićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije