Trump na novčanici želi ostaviti čovjeka koji je protjerao Indijance

Radiosarajevo.ba
Trump na novčanici želi ostaviti čovjeka koji je protjerao Indijance
Cherokeeji i druga indijanska plemena nasilno premješteni preko Mississippija kako bi se stvorilo što više zemlje za bijele doseljenike.

Donald Trump pozvao je u četvrtak da se na novčanicu od 20 dolara postavi Andrew Jackson, američki vojskovođa, političar i državnik, nazvavši to „čistom političkom korektnošću“, piše Nypost.com.

Andrew Jackson je imao veliku historiju. Mislim da je jako ružno kada skinete nekog sa novčanice“, rekao je Trump u NBC-evoj emisiji Today. „Andrew Jackson je u historiji bio poznat u vođenju zemljom.“

On je objasnio da ne negira odavanje počasti Harriet Tubman, koja će biti novo lice na novčanici od 20 dolara, ali da bi želio da Jackson ne izgubi svoje mjesto.

„Mislim da je Harriet Tubman fantastična. Ali volio bih da ostavimo Jacksona i nađemo neko drugo rješenje. Možda da je stavimo na novčanicu od 2 dolara.Jackson je bio na novčanici dugo, dugo godina i predstavlja nekog ko je zaista bio važan za ovu zemlju“, rekao je Trump.

Andrew Jackson poznat je po tome što je bio jedan od ključnih zagovornika Zakona o premještanju Indijanaca kojim su Cherokeeji i druga indijanska plemena nasilno premještena preko Mississippija kako bi se stvorilo što više zemlje za bijele doseljenike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije